Szállásügyintézés

+36 30 6414092  szallasfoglalas@edvymalom.hu

Rendezvényszervezés

+36 30 5718083  info@edvymalom.hu

Cím

Edvy Malom Fogadó és Barokk Udvarház
H-8500 Pápa, Gyimóti u. 91.

GPS: N47  19'  26,47"   E17  29'  13,18"

Bormúzeum, vinotéka

"Végül is ketten maradnak. Isten és a bor."
Hamvas Béla: A BOR FILOZÓFIÁJA (részlet)

   BOR ÉS IDILL

Utazásaim egyik legfőbb tapasztalata volt, hogy van bor-ország és van pálinka-ország. Eszerint van bornép és pálinkanép. A bornépek geniálisak: a pálinkanépek, ha nem is mind ateisták, de legalábbis hajlanak a bálványimádásra.

A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, az etruszkok, az igazi borvidékeken az olaszok, a franciák és a magyarok. Ezeknek a népeknek ritkán vannak úgynevezett világtörténeti becsvágyaik. Nem vették fejükbe, hogy a többi népeket megváltsák, ha kell puskatussal. A bor absztrakciótól megóvja őket.

A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományban élnek. Ez a magatartás a bor egyik leglényegesebb alkotóelemének, az idillolajnak következménye. A bor-országok és a borvidékek mind idillikusak. Sétálj az arácsi és a csopaki szőlőkben, menj fel a Badacsonyra vagy a Szentgyörgy hegyre, a Somlóról nem is szólva. Barangolj a kiskőrösi vagy a csengődi kertek között, és minderről kétségtelen tapasztalatot fogsz tudni szerezni.

A szőlőtáblák között lágy füves utak, mind csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata elött hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok. S esetleg anélkül, hogy észrevenné, ott érné el a halál.

Somló és Környéke Borút Egyasület bálja